Кратко разяснение за това що е свобода – в контекста на актуалната ситуация, в която живеем

Путинска Русия се кани да „освободи“ украинците, пък и нас, българите, от… свободата – за пореден път. Нас руснаците доста пъти са ни „освобождавали“, поробвайки ни. Щото една тиранична империя като руската има толкова общо със свободата и, респективно, с освобождаването, колкото магарешкото реване има нещо общо с музиката. Ако руснаците бяха такива „освободители“, първом себе си поне да бяха освободили. Народ, който сам не знае що е свобода и никога не е живял свободно, никого не може да освобождава – той може само да поробва. А ето сега кремълската пропаганда тръби, че Русия трябвало да изпълни своя дълг и да освободи своите братя от Украйна от… „американско робство“, дори от „американския фашизъм“ – и от европейския такъв!!!

В изкривената превратна терминология на Кремъл, която е по същество оруеловска терминология (нали си спомняте лозунга в оруеловия свят „Свободата е робство“!), най-свободните и най-свободолюбивите държави (от Европейския съюз и САЩ) били… „фашистки“ и дори „робски“ държави! И, респективно, тираничната путинска империя била, няма как, „свободна“ и дори „най-свободна“ държава! Няма как да е иначе, тия комунистически кагебистки зомбита смятат, че свободата е… робство. Пълна извратеност! Правете си сметка какво в представите на тия е „освобождаването“. Вероятно убиването на друг, ненавистен ти човек – а тъкмо свободният човек е най-ненавистен в очите на роба, на истинския роб, който се хвали с робуването си! – е висша форма на „освобождаване“?! Схващате ли защо руските фашистко-национал-комунистически щурмоваци почнаха с такова настървение да убиват в Украйна?

Руското мекере Сидеров получи инструкции от Москва и почна да води битка срещу… „поробването на България от европейския колониализъм“, схващате ли че и тук в съвсем гол, неприкрит вид прозират оруеловско-путинските „опорни точки“? България, видите ли, била „поробена“ от Европейския съюз и САЩ и сега трябвало за пореден път да бъде „освобождавана“ от пословичните „освободители“, именно от руските роби, от руската тиранична военна машина, от военната машина на тираничната путинска и кагебистка империя. Те кого ли не „освобождаваха“ напоследък – и чеченците „освобождаваха“, и „грузинците“, и кого ли не другиго, ето, сега дойде времето да „освободят“ първо свободолюбивия народ на Украйна, после ще „освобождават“ нас, българите, наред с естонците, латвийците, литовците. Някои по-разгорещени „освободители“ предлагат да бъдат немедлено „освободени“ от свободата дори и финландците, дори и поляците, дори и цяла Източна Европа пак да бъдела „освободена“, сиреч, да почне отново да стене под туловището на агресивната руска имперска мечка. Големи „освободители“ се извъдиха тия, дето сами изобщо не знаят що е свобода, що свобода никога в историята си не са даже понюхвали – помирисвали!!!

Е, ний, свободните, свободолюбивите хора би следвало твърдо да заявим, че не щем да бъдем за пореден път „освобождавани“, и то точно от такива „освободители“. Свободата не е нещо, което може да се дава или подарява, свободата винаги е индивидуално и народно завоевание, за свободата си трябва да се бориш сам – и то всеки ден. Включително и срещу попълзновенията на самозвани „освободители“ като руснаците, които, повтарям, сами не знаят що е това свобода. И които са с такива объркани и извратени понятия, че смятат робството и тиранията за „истинска свобода“. Нека руснаците първом да имат добрината да освободят себе си, да се погрижат за своята свобода, пък тогава ще разговаряме. Само свободните хора и народи не се месят в работите на други хора и народи, а пък ако са склонни да се месят, това означава и показва, че изобщо не са свободни, че съвсем не знаят що е свобода. Само свободният човек и народ може да уважава свободата на други човеци и народи. Разбира се, народи като американския и европейските, които са напреднали в свободата, са способни винаги да подадат ръка на народи, които са показали привързаността си към свободата. Като полския например. Или като украинския сега. Рейгън и Тачър навремето заплашиха директно с война Империята на злото, опитвайки се да я спрат от експанзия в Полша по времето на поредното надигане на поляците в тяхната битка за свобода по време на комунизма, имам предвид времето на Солидарност. Свободните хора не могат да гледат с безразличие как кървави тирани тъпчат чуждата свобода – и тормозят свободолюбивите хора и народи, ония, които се борят за свободата си, които са готови и живота си дадат за нея.

Правете си сметка какво говори прословутата наклонност на руснаците все да „освобождават“ други народи. Най-големите роби се загрижили за чуждата свобода – къде дават така?! Нашият Левски, Апостолът на българската свобода, превъзходно го е казал: „Тоз, който ще ни освободи, той ще да ни и пороби!“. В тази формула се съдържа всичко, което трябва да знае ценителят на свободата.

Гледам, че и у нас има доста комунидни зомбита, които надават ухо на безочливата пропаганда на Кремъл и одобрително кимат с глава. Не само кимат, ами и почнаха да наострят уши – и да вдигат глава. Те, „страдалците“ от „европейското робство“ – в очите на роба, на стопроцентовия роб свободата наистина е „робство“! – почнаха пак да крещят, че искат и нас руснаците да ни „освободят“ – от „европейско робство“, от „американския фашизъм“, от страшната „европедерастия“, ако трябва да използваме изисканата терминология на платеното руско мекере-рублофил Сидеров. В очите на такива тъй ненавижданата от тях свобода се свързва с такива неща като „гейщината“ и „педерастията“, щото, видите ли, европейците искали били да ни „поробят“ най-решително, като всинца ни направят, и то насила, на… „педерасти“, на гейове! Простотия до шия, да, простотията е директен израз и най-верен показател на и за несвобода. Само оня, който съвсем не знае що е свобода, може да се страхува, че някой щял бил да го прави не знам си какъв. Малодушниците пред свободата, страхливците от свободата изпитват такива глупави страхове. Впрочем, гей не се става нито по желание, нито по външна принуда, таваришчи, успокойте се поне малко!

Вечната битка за свобода, която е канава на човешката история, пак дойде до решаващ момент. Свободолюбивите хора и народи са принудени отново да бранят свободата си от свободоненавистниците. Свободата както не е дар, така и трябва да умее да се защищава. Врагове на свободата колкото щеш. Защото със свободата не се живее лесно, но за сметка на това се живее достойно. И човешки се живее със свободата.

Свободни ще бъдат само ония човеци и народи, които са способни на всякакви жертви за свободата си. Които се борят всеки ден за свобода, против посегателствата срещу свободата им. Които са готови да понесат известни неудобства за нея. Виж, роб да си е лесно – роб винаги те прави някой друг, а в робуването винаги има нещо курвинско. Правете си сметка какво представляват и колко струват ония, които все искат някой друг да ги „освобождава“, сиреч, да им такова майката! Или тях да ги оножда. У нас се изразяваме по-изискано, употребяваме думата „оправяне“. Най-големите креслювци срещу „европедерастията“ явно имат дълбока сърдечна предразположеност към по-неординерните начини на задоволяване на нагона. Ако нямаха – нямаше да крещят така изразително. И така мелодраматично.

Който не може сам да се погрижи за свободата си, такъв не я заслужава. Който не може да защити свободата си, непременно ще я загуби. Нехайството спрямо най-ценното, което имаме, именно свободата ни, е непростимо. Народи, които нехаят за свободата си или допускат да имат предубеждения („особено мнение“ или „едно наум“) спрямо нея, непременно ще я загубят. Дошло е време да се разбере колко струваме – и като индивиди, и като нация. Недостойните за свободата без замисляне я пропиляват. Свободните се познават по твърдостта и всеотдайността си спрямо нея. Мекушавостта е израз на слабост, пораждана от боязън пред свободата. Малодушниците не заслужават да живеят свободно. Такива си заслужават да живеят в мизерия. Щото несвободата винаги поражда мизерия: мизерия и несвобода са неотделими. Богати са само преданите на свободата народи и индивиди. Щото най-голямото богатство – източник на всяко друго – е тъкмо в гърдите ни, там, където е нашата сърдечна преданост към свободата. Сега сфащате ли защо ний, българите, сме най-бедни?

Който разбрал – разбрал. Тия, дето не разбират от душа горните прости зависимости, на тях никакви обяснения и доказателства няма да помогнат. Хубав ден на всички! Новият ден е голямо ново предизвикателство за свободния човек, а дните на несвободните са все едни и същи, са все еднакви. Скучните хора винаги са несвободни: свободата не е друго, а субстанциална привързаност към живота. Омразата към свободата е омраза към живота. Недостойните за живот нямат друг изход освен да станат врагове на свободата – та поне да попречат да живеят на ония, другите, свободолюбивите, обичащите живота.

Чао! Завърших. Мразете ме ако щете за това, което написах. Щото явно бръкнах дълбоко и немилостиво в нечии сърдечни рани. Какво да правя като обичам истината? „Познайте истината, защото истината ще ви направи свободни!“ – е казал нашият Спасител. Ето нещо, което никога не бива да забравяме. Лъжливите и податливите на лъжи свободни никога няма да бъдат…

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s