Малко елементарна психология

Георги Палпурин: Това е яко:

„Прчетете тоз тескт бръзо! Сепорд писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие, смао е внажо правъта и песлонадта бвука да са на привалонто мсято. Дригтуе Бвуки мжое да са ръзбарнаки тотнало и тсетка пак ще е чилтев. Паринчтиа е че чкивошея мъозк не чтее бувалкно а вджиа дтумие ктао ендо цляо.

Мъоъзкт е нйа-увдинитяелит оагрн в чшокветоо тляо. Той увапрлвяа катко натише жнинези фикунци, ткаа и потвеендиео ни. Ниатше млиси, сомнепи и чвувтса са полд на нтеогваа дейност. Мгноо чсето пошренго го савявнарт със снложа тфеленона цнатрлеа или спюеромкптъур. Тзои орагн е мгоно по-сжлеон и от най-стлаожна мнаиша. Пзниаянтоа ни за мкзъоа, впръкеи итенивзинтне иледсзиваня, са все още чснтчиаи.“

Ангел Грънчаров каза: Не мозъкът „чете думите“ или „вижда смисъла“, а душата (психиката). Мозъкът нищо не може да прави в туй отношение, душата прави тия неща. Крайно време е да се осъзнаят. Мисли не мозъкът, мисли човекът, използващ ума си. Умът е „част“ на душата, е душевна сила, следователно мисли човекът благодарение на една своя съществена „половина“, именно душата, разполагаща с ум. Мозъкът е просто орган на тялото, вярно, най-значимият, но все пак орган. Мозъкът е удивителен орган, но още по-удивителна е душата. Прочее, я се опитайте да живеете без черен или бял дроб, без сърце, без черва…

Душа и мозък са свързани по някакъв тайнствен начин, но не трябва да се отъждествяват, щото принадлежат към различни сфери на битието. А пък примера по-горе за разбърканите букви на думите, въпреки което ние успяваме да схванем смисъла им, много добре се обяснява от една школа на психологията, която се нарича гещалтпсихология. Който иска да прочете повече за нея, нека да разгърне книга ми ЖИВОТЪТ НА ДУШАТА: ПСИХОЛОГИЯ.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s