Разговор по проблема може ли да бъде „ремонтирана“ нечия сексуалност – ако е приела невярна посока на развитие

Понякога разни хора се обръщат към мен в качеството ми на консултант, психологически и философски, сиреч, философско-психологически, сиреч, човешки консултант. Човечността според мен особено много помага и дори лекува. Ето какво например обсъдихме с един млад човек, който ме потърси и пожела да разговаря с мен снощи по следния проблем:

Х. каза: Добър вечер!

Ангел Грънчаров каза: Добра да е вечерта и от мен!
Х. каза: Как сте?
Ангел Грънчаров каза: Ами бива, мерси, а Вие?
Х. каза: И аз съм добре.
Ангел Грънчаров каза: Това да се чува, винаги да сме добре! 🙂
Х. каза: Днес попаднах на блога Ви. И видях канала ви в youtube. Говорил сте по доста теми.
Ангел Грънчаров каза: Интересно, а как попаднахте?
Х. каза: Ами една колежка ми спомена за вас
Ангел Грънчаров каза: Аз много работи съм писал и говорил, по всякакви, какви ли не теми, тъй че много зависи на какво сте попаднал.
Х. каза: Отскоро проучвам една тема, но не видях такава в работите ви. Отнася се за BDSM културата.
Ангел Грънчаров каза: BDSM – какво е това?
Х. каза: Интересно ми е наистина ли им доставят удоволствие тези извращения? Ето какво е, вижте:

„BDSM Bondage Discipline Domination Submission Sadism Masochism: връзване, дисциплина, доминация, подчинение, садизъм, мазохизъм. Част от съдържанието на този портал е с еротична и откровено сексуална насоченост. Ако това не е подходящо за Вас – затворете! Идеята за създаване на този портал е да намерим събеседници, за които изявата на садомазохистичнa нагласа и ориентация в личните, интимни и сексуални отношения между партньорите е еротична. Желаем да покажем различното и неговата изява в интимно отношение – като лично и неотменно право на всеки зрял човек, стига да не нарушава правата на останалите. Бихме искали да пребиваваме спокойно и уютно тук – със своите различия, но и обединявани от сродства. Не целим да създаваме общност, която да претендира за представителност, нито целим да създаваме някаква затворена група. Ще се радваме почитателите на BDSM-отношенията да прекарват част от своето време тук в занимания с вълнуващи ги теми, както и да осъществяват лични контакти по между си. Не се стремим да пропагандираме BDSM. Нашата принципна позиция е, че този вид отношения могат да присъстват единствено и само в интимните партньорски взаимоотношения и не са в противоречие с каквито и да било обществени интереси. За нас, а надяваме се и за всички останали – BDSM не е бруталност, насилие и жестокост! А лично осъзнат и свободен акт на избор от зрялата личност в собствената сексуална и интимна идентичност и изява. Главните принципи на BDSM-философията са доброволност, разумност и сигурност. Освен всичко, нашето лично усещане и разбиране за BDSM е, че това е проява на любов, грижа и обич един към друг. Бихме се радвали, влизайки тук, да се чувствате спокойно и уютно. Надяваме се да споделяте своя личен опит, усещания или познания, свързани с BDSM. Ако този портал съдейства за намирането на съмишленици и хора, близки на Вашия светоглед, разбирания и чувства, както и да намерите Вашия партньор (ако търсите такъв) и се почувствате добре – то и ние индиректно бихме го съпреживели с Вас. Ето ги основните мотиви да създадем и да поддържаме този портал! В замяна не изискваме нищо, а единствено съблюдаване на приетите Правила на нашата малка общност. Молим да ги прочетете внимателно! И ако сте съгласни с тях, Ви пожелаваме приятно прекарване и късмет! Бъдете здрави!“

Ангел Грънчаров каза: О, ясно!

Х. каза: А мислите ли, че тези хора са болни?
Ангел Грънчаров каза: Ами изглежда им харесва, но наистина е извратено. По моя лична преценка. Ала има хора всякакви.
Х. каза: Какво може да предизвика такова влечение или това е наследствено? Няма ли някаква диагноза? Защото някои наистина достигат до крайности.
Х. каза: Да, това е перверзия, извратеност, ненормално, неестествено развитие на сексуалността, много е трудно да се обясни защо възниква, тъй като има много фактори.
Х. каза: И това те го обясняват като нещо нормално.
Ангел Грънчаров каза: Да, това е болест.
Х. каза: Лекува ли се?
Ангел Грънчаров каза: Трудна работа е да се излекува след като веднъж е възникнала такава тенденция в развитието на сексуалността.
Х. каза: Значи такива хора са загубена кауза?
Ангел Грънчаров каза: Но по принцип винаги либидото може да преживее промяна – при определени условия.
Не, смятам, че може да им се помогне, могат да бъдат спасени, стига да почнат да преживяват други удоволствия.
Х. каза: Например да започнат да ходят на спортен риболов?
Ангел Грънчаров каза: Не, имах предвид сексуални удоволствия, да се появи друг вид влечение при тях, друга посока на влечението при тях.
Х. каза: Поправях компютъра на една приятелка и случайно видях, че е влизала в този сайт, трябва ли да се тревожа. Засега я наглеждам. Под прикритие съм там. Но лошото е че не мога да видя с кой си пише и т.н.
Ангел Грънчаров каза: Ами не, може само от любопитство да е влизала, случайно. Не бива да си въобразявате кой знае какво.
Х. каза: Значи пак да трябва да „ремонтирам“ компютъра й. Да й кажа ли, че знам? Или да си трая на този етап?
Ангел Грънчаров каза: Не й казвайте засега че знаете. Абе бих ви посъветвал да се захванете да „ремонтирате“ не компютъра, а… сексуалността й. 🙂
Х. каза: Вие как бихте постъпил?
Ангел Грънчаров каза: Този е начинът, този е верният подход. Много може да й помогнете в тази посока.
Х. каза: Добре. Благодаря за съвета!
Ангел Грънчаров каза: Можете да я спасите по този начин, щото всеки има нужда от истинска любов, а като я няма продължително време, може да попадне при извратеняци.
Х. каза: Ще дам всичко от себе си.
Ангел Грънчаров каза: Ако тя Ви харесва (и Вие на нея), може да се получи нещо чудесно! Успех!
Х. каза: Олекна ми! Много се бях притеснил. Ако мога и аз да ви бъда полезен по някакъв начин само кажете.
Ангел Грънчаров каза: Е, за нищо, радвам се, че можах поне малко да помогна.
Х. каза: Работата е там, че тя е най-добрата ми приятелка от детството, чувствам я като сестра ми е.
Ангел Грънчаров каза: Можете ли да ми дадете линк към този въпросния сайт?
Х. каза: Момент. Ето: … Честни разговори за мръсни теми. Имат и форум.
Ангел Грънчаров каза: Ако пък няма как да възникнат по-специални (не приятелски само, а повече от приятелски) чувства между Вас с нея, тогава бихте могъл да я запознаете с някой Ваш приятел, между тях може да възникнат, и пак ще бъде спасена; любовта може всичко!
Х. каза: Мерси.
Ангел Грънчаров каза: Пак заповядайте! 🙂
Х. каза: Всичко добро!
Ангел Грънчаров каза: Всичко добро и на Вас!
Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.
Advertisements

4 thoughts on “Разговор по проблема може ли да бъде „ремонтирана“ нечия сексуалност – ако е приела невярна посока на развитие

  1. Въпрос- Информирахте ли Х че ще изнесете разговора ви в блога си?(защото приятелката му най-вероятно ще го познае, а май това което сте постнали е консултация….:) )
    Друг- Познавате ли подобни индивиди, че тъй спокойно ги квалифицирате? И не мислите ли, че не е много човечно и добронамерено да наричате хората извратени , без да сте проучил много внимателно въпроса( знам, че може да си измиете ръцете с думата“девиация“, но въпроса ми е за липсата на злонамереност)
    Мислех да питам и още, но така се кокоря пред написаното горе , че май няма смисъл.

  2. Я да видим сега кой какво чете и какво разбира. Ще ме извините и двамата но разговорът който сте провели не е съттоятелен и неможе да има и грам претенции за компетентност и съдържателност по темата. Мой съвет е сериозно да се информирате по въпроса преди да дискутирате нещо толкова сериозно като материя – BDSM. Освен това си има и вековна предистория на всичко това, ще е добре да попрочетете и нея. Тогава може би ще си обясните многото недоразумения, до които сте стигнали, както и хилядите ви погрешни схващания за това що е то нормално и ненормално. Относителността относно тези категории – нормално и ненормално е толкова голяма че накрая сериозно ще си зададете въпроса кой всъщност е болният и кой здравият. Абсолютизирането на нещо толково относително е най-малкото глупаво. Няма и грам логика да достигате до някакви конкретни умозаключения за нещо, които очеизвадно са ви непонятни. А сего грабвайте книжките и тетрадките и залягайте сериозно над уроците. Честит първи учебен ден!

  3. То…. и аз се ококорих…:) Напълно подкрепям коментарите на Анна и Тото. Моят въпрос е… кое е нормално и кое не е, кое е стандартно и кое извратено, къде е границата и кой има право да я поставя? Няма да е зле, професоре….. да вземете и да отговорите на въпросите, които са Ви задали или поне да се извините.

  4. Мисля, че разговорът е приключил. Който се вълнува толкова от тия проблеми, нека сам да иде да чете, мен няма какво да ме съветва да правя същото…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s