A всяка перла е… рана, излекувана с любов

Перла

Какво красиво нещо са перлите! Въпреки, че трябва да сме наясно, че са възникнали от страданието. Перлата се е появила в резултат на това, че една песъчинка е навлязла във вътрешността на една мида и я е наранила. Една мида, която не е била наранена, не може да произвежда бисери. От вътрешната страна на мидата се намира вещество, наречено „Седеф“, и когато една песъчинка навлезе в мидата, тя покрива песъчинката със слоеве седеф за да се защити. В резултат на това се оформя една много красива и блестяща перла…

Почувствал ли си се някога наранен от думите или действията на някого??? Бил ли си обвинен, че си казал неща, които никога не си изричал??? Били ли са твоите идеи отхвърляни или осмивани??? Обвинявали ли са те, че си извършил нещо, което ти не си правил никога??? Били ли са твоите намерения, при определени ситуации, изтълкувани погрешно???

Страдал ли си понякога под ударите на безразличието? Бил ли си нараняван точно от тези хора, от които най-малко си го очаквал? Оценяват ли те точно толкова, колкото ти заслужаваш?

И въпреки това или точно поради това, прости и създай от своята рана една перла!!! Покрий раните си с пластове от любов, не забравяйки, че с колкото повече пластове любов бъдат покрити раната ти, толкова по-малко ще чувстваш болката!

И обратното, ако не покриеш раната с любов, тази рана ще остане отворена… всеки ден ще те боли все повече… ще ти вреди и ще те заразява с негодувание и огорчение… и най-лошото е, че никога не ще бъде излекувана…

В нашето общество, можем да видим доста „изпразнени от съдържание миди“ и не защото те никога не са били наранявани, а защото те не са съумели да прощават, да разбират останалите; и не са били в състояние да трансформират своята болка в перла. „A всяка перла е… рана, излекувана с любов“!

Написа: Илианна Иванова

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв… Книгата говори за „нещо“, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда „добре познато“, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се „съобразяваме“, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга „поглежда“ в скритото „зад“ мълчанието ни – за Времето, живота, свободата.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s