Покана за дискусия по важна тема: Равни ли са мъжете и жените, как да разбираме „равенството на половете“, какво то означава?

Моят приятел Феодор Иванов е написал във Фейсбук нещо интересно, което е добра основа за разгръщане на дискусия по един изключително важен въпрос: за равенството на половете, как да го разбираме, какво то означава и пр.? С оглед да налея малко „масълце в огъня“ на евентуална такава душеспасителна дискусия (наричам я така, понеже дискусия по тези въпроси наистина е много важна особено за младите, които трябва да имат пределна яснота за великите отговорности на двата пола пред живота) написах там един доста странен или провокационен коментар; с оглед на това и читателите на блога да могат да участват в такава една бъдеща дискусия ето, пренасям двата коментара и тук:

Feodor Ilivanov: Навремето един приятел персиец (вече покойник) ми подари книгата „Семейното право в исляма“ на български, издадена или разпространявана от Иранското посолство в София. Запомнил съм един бисер: „Мъжът и жената са равноправни, но това не означава, че жената е равна на мъжа“.

Ангел Грънчаров: С риск да се изложа, да бъда оплют или осмян ми се ще все пак да кажа, че има някаква истина в това твърдение: двата полата наистина не са равни във всички отношения, да твърдим противното е неоснователно. Ако мъжът и жената бяха напълно равни във всички отношения и всеки пол си нямаше своята особена роля и отговорност в живота, тогава просто нямаше да има нужда да съществуват два пола, обезсмисля се съществуването им. Двата пола, бидейки различни, се допълват до едно цяло и затова са си жизнено необходими. И си има изцяло мъжки и изцяло женски отговорности в живота.

Тъй че „пълното равенство“ на половете и изтриването на всички различия между тях е една утопия, е пълна невъзможност, а също така е и крайно вредно. В днешно време обаче тече такъв процес: жени се напъват да изпълняват мъжки отговорности и задължения – и мъже се напъват да правят неща, които по природа са отредени на жените. Великият Сократ по тия въпроси има чудесна теория, която е малко позната и е добре да бъде припомнена. (За което съм писал много и сега няма нужда да повтарям всичко вече писано и казано.)

Доста противно е, примерно, мъж да се държи като жена, да има женски маниери и поведение, такива неща се случват обаче може би само за да ни напомнят, че пренебрегването на границите между половете, поставени от самата природа, изобщо не е безнаказано. Разбира се, това гледище не означава, че жената следва да бъде дискриминирана или обиждана, напротив, заслужава да бъде много почитана; без жените животът е невъзможен, това поне се съзнава от всички. Но, повтарям, идеята за „пълно равенство“ на половете във всички отношения и опитите да се заличи границата между тях е противоестествена и дори безчовечна.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв… Книгата говори за „нещо“, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда „добре познато“, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се „съобразяваме“, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга „поглежда“ в скритото „зад“ мълчанието ни – за Времето, живота, свободата.
Advertisements

One thought on “Покана за дискусия по важна тема: Равни ли са мъжете и жените, как да разбираме „равенството на половете“, какво то означава?

  1. Жените никога не са били равни с мъжете като пол, и никога няма да бъдат. Мъжът винаги е стоял, и ще продължава да стои по-високо от жената в природната йерархия. Физическото превъзходство и по-големите му умствени способности от тези на жената му осигуряват доминантното положение в обществото. Феминизмът е обречен, още в зародиш, и е кауза пердута. Ако днешният хр. свят не се вразуми и не изхвърли жените от обществено политическият живот е обречен на гибел. В противен случай това ще направи всеобщата ислямизация, която също е алтернатива!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s