Защо трябва да бъдем мъже: в страна, в която повечето от мъжете се държат не като мъже, а като баби, просперитет и постижения не може да има

На дъската са въпроси за обсъждане, обединени около една тема – разговаряхме по тях с учениците ми в последния час по психология, който имах в гимназията на гр. Раковски. За да станеш, примерно, мъж, за да придобиеш качествата, правещи мъжа мъж би следвало, вероятно, да работиш за развиването на съответните, на подобаващите „мъжки качества“, трябва също така силно да искаш да бъдеш и да станеш мъж, нали така? Очевидно не е достатъчно само да изглеждаш външно на мъж, просто да приличаш на мъж, а трябва да бъдеш наистина мъж, действително да си мъж! Казвам това на учениците си, а те се чудят – как така, не е ли достатъчно това, че съм роден мъж, че съм от мъжкия пол? Вероятно не е достатъчно, отвръщам. Не се става „от само себе си“ нито личност, нито мъж, а се иска ясно съзнание какво е това и съответно работа за да го постигнеш, иска се полагането на съответните усилия. А ако не знаеш какво точно искаме, към какво се стремим, как тогава ще го постигнем? Щото иначе, в резултат, може да се постигне това, което е сполетяло мнозина у нас: уж се смятат за мъже, перчат се, че не само са мъже, но и, видите ли, се мислят за „пичове“ и дори за бабаити, а в постъпките, в поведението им, се държат немъжки, примерно, постъпват като страхливци (очебиен пример за това е нашият любим премиер, перчи се, а в решаващи моменти постъпва така сякаш не е мъж, а жена!).

Пълно е у нас с мъже, повтарям, които не заслужават да бъдат наричани мъже по причина на това, че не се държат по мъжки, по достойния, по подобаващия за мъжа начин, пълно е с мъже, които дори не се държат като жени, а се държат като… баби. Та кои са мъжките качества, кои са качествата, правещи мъжа мъж – това е изключително важно да го разберем, щото в страна, в която повечето от мъжете се държат не като мъже, а като баби, просперитет и постижения не може да има, нали така излиза? Ето по тия въпроси разговаряхме с моите ученици в гимназията в Раковски, в която тия дни проведох последните си часове. След ваканцията се връщам в ПГЕЕ-Пловдив, където съдът ме възстанови на работа след като директорката ме уволни репресивно, за наказание и за назидание, обяви ме за „пълен некадърник“, а истината е, че ме уволни щото не съм послушен, щото не си мълча, а казвам каквото мисля (то това ми е работата, философия преподавам, философ съм, нима може и философите да си траят?!).

Хубави, вдъхновяващи празници ви желая! Хубави, вдъхновяващи мисли и чувства желая да ви сполетят през тия дни! Апропо, вие като празнувате мислите ли изобщо – или само ядете? 🙂

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s