Кое стои по-високо, кое цените повече: приятелството или любовта? А има ли в днешно време любов – или има само секс?

По публикацията от вчера със заглавие Изследване по важния въпрос: Възможно ли е мъж и жена да са само приятели? се изказаха неколцина човека, а някои от запитаните даже… ми се обидиха (!!!), както е да е, отпочна се нещо като дискусия, в която необходимо стигнахме до нови и нови въпроси. (Можете да проследите дискусията както във фейсбук, така и в тук, в блога ми. А ако искате, можете да се включите в нея, стига, разбира се, да има какво да кажете, стига да имате некакви мисли, нали така?) Ето какво ми се наложи да напиша там току-що:

За Платон и приятелството (между мъже) е вид любов, само дето в нея няма нищо еротично-сексуално, а има само чисто духовни изживявания. За него една любов е „по-истинска“ и „по-висша“ доколкото не робува на плътско-сексуалното, в този смисъл „платоничната“ любов между мъже (философи) е най-висшата, оттук иде широко известното положение, че приятелството стои по-високо от любовта. (Прочети ЦЯЛАТА ПУБЛИКАЦИЯ)

Освен това смятам, че нашият „Картаген“ – масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

Едно мнение за “Кое стои по-високо, кое цените повече: приятелството или любовта? А има ли в днешно време любов – или има само секс?

  1. Приятелството и любовта не са взаимно изключващи се величини. Твърде често вървят ръка за ръка сплотявайки отношенията между различни личности обединени от общ интерес, цел или възгледи. Понякога дори да помълчиш в правилната компания е по ценно. Любовта в живота има безброй измерения и скали тя е навсякъде около нас и най вече вътре в самите нас. Носим я навсякъде в себе си учейки се как точно да я използваме правилно и пълноценно. Случва се да бъркаме или да се бойм да я раздаваме от страх да не се погубим, но това са само налудничеви извинения да се скрием от отговорността да я използваме по предназначение. Любовта обогатява и прави живота пълноценен не бива да бъде потискана или усмивана, защото това пречи на личността да се развива. Много елементарно и първично звучи любовта да се свързва само със сексуалното задоволяване на конкретни нужди. Човека отдавна е надскочил репродуктивната си нужда от възпроизводство и търси повече. Осъзнатостта, че само сексуалното е временно и крайно недостатъчно в определен момент образува празнина която трябва да се запълни. Романтичните души страдат не само защото са неразбрани, а заради емоционалната си нужда която да споделят с останалите. Секса е първичен начин за задоволяване на физически нагон. Любовта е начин на живот в мир със себе си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s