Това, че Кобилкина се е самообразовала по моята книга ЕРОТИКА И СВОБОДА не е лошо, пък нека да образова и други хора, какво толкова!

Преди доста време, именно на 24 юни 2012 съм писал текст под заглавие Взаимства ли любимката на Сл.Трифонов Кобилкина от моята книга “Еротика и свобода”?. Преди няколко дни по телефона ми се обади една дама, обяви, че е журналистка и че се интересува от мнението ми по този проблем: дали наистина Кобилкина „краде“ мои мисли от книгата ми и се представя като „голяма специалистка по секс“? Зададени ми бяха няколко въпроса, проведохме кратко обсъждане, но за такова нещо като „интервю“ и дума не е ставало. Журналистката обеща да проучи случая, каза, че и тя самата е констатирала „взаимствания“ от моята книга от г-жа Кобилкина, също така обяви, че е чела книгата ми и пр. И това беше.

Днес обаче за моя изненада откривам, че въпросната журналистка е публикувала нещо като „интервю“ с мен под заглавие Психологът Ангел Грънчаров: Кобилкина ме окраде, ще я съдя! в сайта Blitz.bg, именно в жълтите му страници, страниците за клюки и сензации. Зачитайки се в туй интервю (в което констатирам, че има твърде фриволно съшити мои изказвания с взаимствания от горната моя публикация за Кобилкина в блога ми) разбирам, че то звучи по начин, който изобщо не ми е приятен – аз лично така не бих се изразил, т.е. моят стил на изразяване е съвършено друг. Е, на места има горе-долу точни извадки от мои изказвания, но същото не може да се каже за други места, които по-скоро са нещо като журналистическа интерпретация на нещо, което едва ли бих казал точно така. Явно стремежът е да се засили „скандално-сензационния“ характер на публикацията. Изводът с мен явно е: не разговаряй с журналисти – преди да са ти обещали, че от разговора ти с тях в никакъв случай няма да скалъпят „интервю“.

Аз в горецитираната своя публикация в блога съм казал какво мисля по проблема, как го виждам и пр. Да тръгна да се съдя с Кобилкина нямам намерение, първо, защото тя явно не пише, тъй че няма как да мога да я уловя в „кражба“ на текстове или на идеи от моята книга, което по-късно да мога да докажа в съда. Нямам намерение да се занимавам със съдебно преследване относно такава една възможно злоупотреба с книгата ми, която наистина е превъзходно помагало както по сексуално образование, така и по сексуално самообразование. Това, че Кобилкина се е „самообразовала“ по моята книга не е лошо, а това, че на основата на наученото от книгата ми след това е тръгнала да образова в сексуално отношение и други хора в някакъв смисъл е комплимент за самата книга. Толкоз. Това е принципната ми позиция.

Е, вярно, Кобилкина печели от търговската употреба на мой интелектуален продукт, но какво да се прави, така стават в този живот нещата: има хора за всичко, а и всичко не могат да направят такива като мен, които имаме съвършено друга, нетърговка нагласа към науката. А за това, че моя милост е такъв, вина не може да има самата Кобилкина, виновен съм си аз самият – и виновна е в някакъв смисъл съдбата ми. Това е в основни линии позицията ми по повдигнатия проблем. Длъжен бях да нюансирам позицията си, доколкото това е възможно след натрапеното ми „интервю“, за което сам не знаех, че изобщо съм го дал; смятах, че просто си разговаряме с интересуващата се от проблема журналистка. Но ето, излезе другояче. Затова и уточнявам сега какво наистина мисля. И какво смятам – и не смятам – да направя…

Търсетепокнижарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и „народопсихологични“ комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s